Rugzak van je ouders

Blue Moonday presenteert:

RUGZAK VAN JE OUDERS Indische bagage
NoMono & Volksoperahuis

Maandag 30 augustus: Peter van Dongen- striptekenaar

‘Rugzak van je ouders’ is een muziektheaterprogramma met schrijfster Marion Bloem. Haar pas verschenen boek INDO, over onze koloniale geschiedenis, integratie van de Indo’s en vooral over de zin en onzin van identiteit is daarbij het uitgangspunt.
De auteur geeft een verfrissende, persoonlijke blik op de huidige samenleving waarin ‘identiteit’ steeds meer een issue lijkt te worden. Zij leest voor uit INDO en uit eerder werk. Jef Hofmeister van het Volksoperahuis  reageert daarop met zijn prachtige songs op accordeon en gitaar. Met Kim Soepnel op contrabas  en wisselende muzikale gasten.

‘Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken’   (Marion Bloem)

‘Echo uit het verleden, wring in mij, het zingt in mij’ (Jef Hofmeister)

Marion Bloem debuteerde in 1983 als literair schrijfster en is actief als filmmaakster sinds 1978. Als kind van Indische ouders heeft zij altijd interesse gehad voor de familieverhalen over hun leven in de kolonie, de Japanse bezetting en de Indonesische revolutie, alles wat zich in het geboorteland van haar ouders afspeelde voordat een groot deel van haar familie na de soevereiniteitsoverdracht van Nederland aan Indonesië (december 1949) naar Nederland zijn gevlucht. Veel daarvan is terug te vinden in haar literaire en filmische werk.

In 2018 hield zij onder de titel ‘Diversiteit’ de Anton de Kom-lezing waarin ze aandacht vroeg voor de Indische gemeenschap en in 2021 hield zij de 38ste Van der Leeuwlezing over ‘Identiteit, Vrijheid, en Herdenken in tijden van onzekerheid’.

Marion Bloem ontving voor haar werk verscheidene prijzen en awards.

  • ma 30 aug Gast: Peter van Dongen 20.30 Galerie INSIDE OUT / Marion Bloem tickets