Krotoa – Eve of mankind

Van alle Afrikaanse landen heeft Nederland met Zuid-Afrika de meest speciale band.
Komt dit door de van oorsprong Nederlandse boeren die als immigranten het land
koloniseerden? Het Afrikaans dat voor meer dan 90 procent met onze taal overeenkomt?
Komt het door ons geloof in Mandela en de strijd tegen apartheid?
Of ligt het zaad van deze band in de historische ontmoeting van Jan van Riebeeck met een jong Khoi meisje, één van de oorspronkelijke bewoners van de Kaap? Meer dan tweehonderd aantekeningen over haar in van Riebeecks VOC journaals vormen de basis van de voorstelling

Krotoa, Eve of mankind
Door Volksoperahuis i.s.m. Artscape Cape Town

tekst: Sylvia Vollenhoven | regie: Basil Appollis | spel: Kees Scholten, Bianca Flanders | composities: Frazer Barry & Jef Hofmeister | Uitvoerend muzikanten: Frazer Barry, Jef Hofmeister, Walther Muringen | licht: Gé Wegman| decor: Robert van der Hoop

Zuid-Afrika 2018. Een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice ontmoeten elkaar op de filmset van Krotoa, Eve of mankind.
Hij speelt Van Riebeeck, de VOC-koopman die in 1652 de kolonie op de Kaap stichtte.
Zij speelt Krotoa, het Khoi meisje dat al heel jong in zijn huishouden terechtkwam en vertaalster werd tussen de Nederlanders en haar eigen volk. Als zij later als eerste Khoi-vrouw met een Europeaan trouwt wordt zij de oermoeder van een nieuw volk, the ‘Coloured people from the Cape’.
Op de filmset gaan de acteurs als historische figuren maar ook als mensen van vlees en bloed opnieuw met elkaar de confrontatie aan tot het onvermijdelijke dramatische slot in gang wordt gezet.

Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid Afrika het verhaal af dat drieënhalve eeuw geleden begonnen is. De muziektheatervoorstelling Krotoa – Eve of Mankind is een regelrechte fusion: een meertalig, perspectiefwisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes, rymklets en riel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Co)producenten: Volksoperahuis, Artspace Cape Town

Tekst: Sylvia Vollenhoven

Regie: Basil Appollis

Spel: Kees Scholten, Bianca Flanders

Composities: Frazer Barry, Jef Hofmeister

Uitvoerend muzikanten: Frazer Barry, Jef Hofmeister, Walther Muringen

Licht: Gé Wegman

Decor: Robert van der Hoop

: